Nederlandse rakettechnologie brengt LISA Pathfinder tot grote hoogte

Nederlandse rakettechnologie

Woensdagochtend 2 december, om 05:15 uur Nederlandse tijd, vertrekt een Vega raket vanaf Kourou, Frans-Guyana, om LISA Pathfinder de ruimte in te brengen. Een missie met Nederlandse rakettechnologie: de Vega lanceerder is uitgerust met een tussentrap die in Leiden is ontwikkeld door ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands. LISA Pathfinder test gevoelige meettechnologie die nodig is om zwaartekrachtgolven te kunnen detecteren.

Vega tussentrap met Nederlandse rakettechnologie

De Vega tussentrap 1/2 is een volledig Hollands hightech product. Onderdeel van de ‘interstage’ is een separatiemechanisme tussen de twee trappen. Een ring met 7 gram explosief zorgt ervoor dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen, nadat deze is uitgebrand. Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde de complexe structuur voor de lanceerder in nauwe samenwerking met diverse Nederlandse partners. Naast de tussentrap 1/2 voor Vega, levert Airbus Defence and Space Netherlands ook de motorframes voor de Ariane 5 raketten, zo’n zes à zeven per jaar.

LISA Pathfinder

LISA Pathfinder, ESA’s technologieverkenner voor de detectie van zwaartekrachtgolven, ondergaat op dit moment de laatste voorbereidingen voor de lancering op woensdagochtend 2 december. Het ruimtevaartuig moet het pad effenen voor het in 2034 te lanceren ruimte-observatorium eLISA dat zeer direct en nauwkeurig gravitatiegolven zal kunnen observeren. Na lancering reist LISA Pathfinder gedurende twee maanden naar het eerste Lagrange punt (L1), op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Aan boord bevindt zich de LISA Technology Package (LTP); een laser-interferometer die de minieme veranderingen in de afstand tussen een gouden en een platina testmassa kan meten. Dit cruciale onderdeel van de gevoelige, toekomstige meetapparatuur kan uitsluitend in de ruimte worden getest. Het 1,9 ton wegende ruimtevaartuig werd gebouwd door Airbus Defence and Space in het Verenigd Koninkrijk.

Over Airbus Defence and Space Netherlands B.V.

Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands B.V. is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met 38.000 medewerkers en een omzet van zo’n 13 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten & systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden