Ondernemers gingen op woensdag 18 maart in gesprek met minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tijdens de FME Industrietop. Zij spraken over het belang van goed onderwijs dat aansluit bij de behoeften van de arbeidsmarkt. De bijeenkomst vond plaats bij FME-lidbedrijf SKF Group in Nieuwegein.
We zitten midden in een industriële revolutie. Ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op en vakmensen maken hierbij het verschil. Zonder wendbare en goed opgeleide werknemers met de juiste skills sta je als bedrijf 1-0 achter en heb je de wedstrijd bij voorbaat verloren. Goed opgeleide medewerkers zijn een absolute voorwaarde voor het succes van een onderneming. Ineke Dezentjé Hamming: “De toekomst van ‘Smart Industry’ zie ik met vertrouwen tegemoet er staat veel te gebeuren. Dit vraagt veel van mensen, op de werkvloer en in het management. Als we de handen ineenslaan, kunnen we gezamenlijk de technologische industrie en ons land naar de top leiden.”
De beschikbaarheid van nieuw talent en de inzetbaarheid van huidige werknemers wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van opleidingen. Een nauwe samenwerking en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het onderwijs lijkt
We kunnen allang niet meer uit de voeten met één opleiding waar we ons hele werkzame leven op teren. Belangrijke uitdagingen vinden we op onze weg, namelijk ons huidig personeel ‘fit for the future’ houden en zorgen we dat de jonge mensen die nu in de schoolbanken zitten zo opgeleid worden dat zij de belangrijke new skills meekrijgen. We moeten dan ook samen vormgeven aan een ‘leren zonder onderbreking’.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal techniekstudenten toeneemt, maar dat is nog niet genoeg, ook zien we dat bijvoorbeeld meisjes nog te vaak techniek links laten liggen. Met het Techniekpact hebben bedrijfsleven, overheid en onderwijs de handen ineen geslagen om te komen tot structurele oplossingen voor dat tekort.
Bron: FME.nl