Online tool bepaalt IE-klasse en andere innovaties

Online tool bepaalt IE-klasse en andere innovaties

Op de stand van Danfoss in Hannover kwamen we ze weer tegen: echte innovaties. Bijvoorbeeld EcoSmart: een nieuwe online tool bepaling van de juiste IE-classificatie van combinaties van elektromotor en frequentieregelaar.

De nieuwe Europese norm EN50598-2:2015 zal de komende maanden wel weer voor de nodige vragen zorgen. Zo zal de markt naast de bekende IE-nummers maken krijgen met IES-nummers. En machinebouwers zullen antwoord moeten geven op vragen over de energieklasse van de ‘PDS’ ofwel ‘power drive-systems’, anders gezegd: motor-regelaarcombinaties. Want juist efficiëntie van de combinatie motor-regelaar doet er toe; en niet de efficiëntie van afzonderlijke delen.

EcoSmart moet het leven van aandrijftechneuten makkelijker maken. De tool draait online, dus ergens ver weg in de wolk, zodat gebruikers en installateurs heel snel kunnen nagaan hoe energie-efficiënt hun aandrijving is. De tool komt in de loop van mei dit jaar beschikbaar.

Softstarters met geïntegreerde bypass

Softstarters zijn in bepaalde applicaties een prima oplossing. Mikkel Nyhold Bruncke, product manager voor softstarters bij Danfoss in Denemarken: “Vooral in applicaties waar nauwelijks sprake is van wisselingen in belastingen is de softstarter ideaal. Bijvoorbeeld waar een pomp niet meer hoeft te doen dan het opvoeren van het water tot een bepaald niveau of flow en daarna alleen dat niveau moet handhaven. Of waar een ventilator maar af en toe tot een bepaalde snelheid aangedreven moet worden. Ongeveer een derde van onze softstarters komt terecht in applicaties met pompen. En twee derde gaat naar industriële applicaties, waaronder food- en drankenindustrie en HVAC. Om nog meer energie-efficiëntie te bieden hebben we sinds kort de VLT Soft Starter MCD 500, uitgerust met een ingebouwde bypass. Dat wil zeggen dat de softstarter bij een bepaalde snelheid automatisch wordt uitgeschakeld.”

Klantvriendelijker

De MCD 500-serie bestaat al sinds 2009, maar is door die geïntegreerde bypass een stuk klantvriendelijker geworden. Tot voor was die bypass een extra item dat alleen buiten de softstarter geplaatst kon worden. Hij is nu ingebouwd en dat scheelt veel montagewerk; en hij is ook stukken compacter. We hebben drie verschillende series; afgestemd op de behoefte van de klant. De eerste is de MCD100; een eenvoudige softstarter. Als tweede onze midrange serie, de MCD200. En tenslotte de highrange serie, de MCD500; volledig gedigitaliseerd met het modernste display. De MCD200 en 500 zijn geschikt voor besturing via industriële netwerken zoals Profibus, Modbus, DeviceNet, Ethetnet IP en standaard ethernet.”

Bron: The Factory Files

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden