Platform Artificial Intelligence

FME start Platform Artificial Intelligence

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME is een Platform Artificial Intelligence (AI) gestart voor de ontwikkelaars en gebruikers van kunstmatige intelligentie in de technologische industrie. Met dit Platform wil FME AI bedrijven met elkaar verbinden, om zo het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen de technologische industrie te versnellen. FME-lidbedrijven NXP, IBM, ABB, DAF, Tata Steel, KPN, Philips en ASML zijn bezig met het opstellen van een agenda voor het platform.

Kunstmatige intelligentie gaat als sleuteltechnologie de wereld net zo ingrijpend veranderen als de industriële revolutie dat in de 18e en 19e eeuw heeft gedaan. De razendsnelle ontwikkeling van AI is dan ook één van de meest impactvolle ontwikkelingen van deze tijd. Er worden grote stappen gezet bij de evolutie van lerende algoritmes en het probleemoplossend vermogen van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven groeit sterk. Wereldwijd werkt 59% van de bedrijven met elementen van AI als (toekomstige) basis voor hun bedrijfsvoering. Ook ontstaan er verschillende maatschappelijke initiatieven en netwerken rond AI en neemt het kabinet AI op als belangrijke pijler onder de Digitaliseringsstrategie.

In de vorm van onder andere Advanced Manufacturing, Smart Products, Servitization en Digital Factory biedt AI veel kansen voor de technologische industrie bij productontwikkeling en het verbeteren van productieprocessen. Ook draagt kunstmatige intelligentie bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld met smart cities, binnen de zorg en de agri-foodsector. 44% van de FME bedrijven is al bezig met AI of verwacht dat binnen 3 jaar te zijn, voor machine learning is dat 55%. Wel moet een aantal knelpunten worden aangepakt. Zo heeft Nederland een tekort aan geschoolde werknemers en moet een inhaalslag gemaakt worden om zichtbaarder te zijn bij AI-onderzoek.

De AI-agenda voor de technologische industrie zal kansen identificeren en deze verzilveren en concrete activiteiten opzetten voor de stakeholders, om zo de mogelijkheden van AI binnen de technologische industrie maximaal te benutten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden