Voor het oplossen van mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel zijn technologie en innovatie onontbeerlijk. Het is dan ook van belang dat er een toekomstige generatie van technici wordt klaargestoomd om aan die benodigde technologie en innovaties te werken. Het Powering Progress Together (PPT)-forum in Rotterdam, op 21 mei 2015, zal daarom dit jaar geheel gewijd zijn aan het vitale belang van techniekonderwijs.
Als vestigingsland van multinationals, beursgenoteerde ondernemingen en vooraanstaande kennisorganisaties speelt Nederland een belangrijke rol in de wereldeconomie. In vrijwel alle sectoren (gezondheidszorg, voedsel, energie, techniek, ICT) bestaat een grote behoefte aan technisch opgeleid personeel. Het stimuleren van techniekonderwijs is niet alleen cruciaal om de economische concurrentiepositie van Nederland als kennisland te behouden en te vergroten, het dient ook een maatschappelijk belang. Terwijl er een tekort is aan technisch talent, is de jeugdwerkloosheid in Nederland hoog (16,3% in de eerste helft van 2014). Dit betekent dat 135.000 jongeren op zoek zijn naar werk, terwijl er goede kansen zijn op werk in de techniek en ICT, en de verwachting is dat op middellange termijn de tekorten juist in de techniek en ICT groter zullen worden. Er lijkt dus sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt.
Tijdens PPT Rotterdam 2015 komen in een inspirerende omgeving 300 betrokkenen bijeen over een onderwerp dat hen bindt: het belang van technisch onderwijs voor de economisch vooraanstaande positie van Nederland. In het programma staan de verschillende keuzemomenten, waarop leerlingen kiezen, leren en werken in techniek, centraal. Prominente betrokkenen uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid, maar ook leerlingen zelf belichten de behoeften en de mogelijkheden om invulling te geven aan het vitale belang van techniekonderwijs bij het aangaan van de uitdagingen van de toekomst. Een marktplaats met inspirerende initiatieven legt de verbinding tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven.
Onder andere Jet Bussemaker (minister van Onderwijs), Gert Bravenboer (Siemens), Marjolein ten Hoonte (Randstad), Doekle Terpstra (Techniekpact), Juliette Walma van der Molen (Universiteit Twente) en Dick Benschop (Shell Nederland) zullen als sprekers aan het programma verbonden zijn.