De oorlog tussen de verschillende veldbussen lijkt verleden tijd. Gesloten veldbussen redden het eenvoudigweg niet in een moderne fabriek, open source is vandaag de dag leidend. Protocollen waar veel fabrikanten op kunnen aansluiten. Flexibiliteit is vaak de bottlenek als we kijken naar gesloten fabrikant gedreven protocollen. Samenwerking leidt tot innovatie, dit past perfect bij de verenigings structuur waarvoor PI jaren geleden heeft gekozen en de aanpak van de PROFIdagen die de leden van PI Nederland jaarlijks gezamenlijk organiseren.
Als je terugdenkt aan wat de veldbussen zo revolutionair maakte, was het niets anders dan een stapsgewijze verandering van analoog naar digitaal. Met als voordeel dat je een bos kabels kon veranderen door één kabel. Met bijkomende voordelen als verhoogde gegevenscapaciteit, hoge snelheden en diagnostiek. Dit heeft geresulteerd in meer dan 60 miljoen PROFIBUS nodes, waarbij we verwachten dat dit aantal aankomende jaren alleen nog maar zal groeien. Want een bewezen protocol laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
De opvolger van veldbussen diende zich jaren geleden aan, namelijk ethernet-gebaseerde netwerken. Het succes hiervan is niet uit gebleven, tot vandaag de dag bevinden zich al meer dan 25 miljoen PROFINET nodes in het veld, waarbij de functionaliteit blijft groeien. Tegenwoordig moet een Industrial Ethernet-protocol minimaal geschikt zijn voor motion control, uitgebreide diagnostiek, functionele veiligheid, schaalbare media / systeemredundantie, energiebeheer, procesbesturing, flexibele topologie, draadloze integratie, glasvezel toepassing, gemakkelijke inbedrijfstelling, IT-integratie , laatste meter connectiviteit (IO-Link) en ga zo maar door.
Met de vele honderden leden (bedrijven) binnen de PI Community zitten we niet stil. Want naast al de bovengenoemde factoren moet je vandaag de dag ook een antwoord hebben op het thema Industrie 4.0, wat zal bijdragen aan efficiëntie, flexibiliteit en duurzamere productie. Met de integratie van TSN en OPC UA binnen PROFINET zal meer en meer dit vraagstuk worden beantwoord. Op de PROFIdag 2018 zal PI Internationaal voorzitter Karsten Schneider in zijn opening de bovenstaande ontwikkelingen binnend de community toelichten.
Maar zoals genoemd hoeven we niet direct afscheid te nemen van de bewezen PROFIBUS devices, er zijn mogelijkheden te over om uw bestaande omgeving van kleine upgrades te voorzien. Voor veel bedrijven begint de uitdaging om inzicht te krijgen in hun huidige situatie. Op basis van IIoT applicaties worden assets automatisch geregistreerd, georganiseerd en verbonden om dynamisch inzicht te geven in standaardisatie en veroudering en gezondheid van die assets. Mogelijkheden voor verbetering worden eenvoudig aan het licht gebracht door gebruik te maken van internettechnologie zonder daarbij concessies te doen aan data security en privacy.
Dit jaar wordt er extra focus gelegd op de basis van een netwerk. Want als de basis van een netwerk juist is voorkomt het in de toekomst de nodige problemen. Een stabiel netwerk met goede prestaties begint met een juiste keuze voor ontwerp, topologie en componenten. Deze topologie kan het gevolg zijn van een gedegen ontwerp of een ongeplande groei. Ook het juist aansluiten van connectoren aan de kabels en het testen van de kabels zijn bepalende factoren van een goed functionerend netwerk. Op de PROFidag bespreken we dit niet alleen, maar laten we het in de praktijk terug komen in workshops.
De PROFIdag vindt dit jaar voor de tweede maal centraal in Nederland plaats, op 13 november 2018 in de Basiliek te Veenendaal. Samen met de PI leden hebben we ook dit jaar een functioneel programma in elkaar gezet. Waarbij er een grote variatie aan thema’s aan bod komt; bliksembeveiliging, commissioning & troubleshooting, netwerkopbouw conform richtlijnen, decentrale aandrijftechniek, smart factory, cloud, wireless toepassingen en safety. Ook dit jaar mogen we de Avans studenten (PROFIstudents) ontvangen. Zij zullen met applicaties van leden een presentatie geven om u wegwijs te maken in nieuwe devices. Daarnaast zal Vanderlande als integrator van material-handling systemen en PI Nederland lid, vertellen wat de uitdagingen en de manier van toepassen van PROFINET op grote schaal binnen Vanderlande is. Ook zijn er twintig leden aanwezig waaronder de Competence en de Trainings centers van PI om u te voorzien van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Industriele Communicatie. Voor een kostenloos bezoek vragen wij u graag u te registreren op www.profibus.nl