Op 7,8 en 9 maart 2017 organiseerde Mikrocentrum RapidPro en Virtual Revolution tegelijkertijd in NH Conference Centre te Veldhoven. Tijdens deze drukbezochte vakbeurzen vond naast het congresprogramma, ook de uitreiking van de RapidPro Startup Award en de Dutch VR Awards plaats. Ruim 4200 bezoekers bezochten de 107 exposanten en namen deel aan het lezingenprogramma en de workshops.
De RapidPro Startup Award is een initiatief van Mikrocentrum en de branchevereniging RapidPro ter stimulering van startups op het gebied van additive manufacturing / 3D-printen. Nectar won deze award met een modulaire desktop delta 3D-printer, waarmee in de markt het “gat” wordt opgevuld tussen grote industriële printers en desktop printers.
Informatie over de winnaar van de RapidPro Startup Award is te vinden via deze link.
In toenemende mate wordt de kwaliteit van het lezingenprogramma gewaardeerd, met als gevolg volle zalen door designers, engineers, productiemedewerkers en eindgebruikers van 3D-geprinte producten. Kennisoverdracht staat nu centraal na een aantal jaren hype.
Voor het eerst werd tijdens RapidPro een debat gevoerd over de noodzaak van certificering en normering voor additive manufacturing. Dit debat vond plaats onder begeleiding van een panel met vijf deskundigen: Bart Van der Schueren – Materialise, Dirk De Moor – Agoria, Benjamin Denayer – Sirris, Robby Veders – NEN en Marcel Buter – Ultimaker. Het interactieve forum bevestigde de noodzaak en het nut van certificering en normering en juichte de lopende ontwikkelingen hieromtrent toe. Binnen enkele jaren worden er in internationaal verband resultaten verwacht, waarbij overleg reeds plaatsvindt tussen Europese en Amerikaanse organisaties. Additive manufacturing behoort inmiddels tot de standaard technieken waarmee de industrie kan concurreren en omzet kan vergroten.
Onno Ponfoort (Berenschot) en David Kemps (ABN AMRO) presenteerden tijdens RapidPro samen het whitepaper “3D-printing in 2017”. Hiermee toonden zij aan dat de omzet van 3D-printing groeit naar ca. 120 miljoen euro in 2017. Enkele conclusies uit het whitepaper zijn:
Tijdens Virtual (R)evolution werden de Dutch VR Awards uitgereikt, een initiatief van de Stichting Virtual Reality Nederland. In vijf categorieën werden 16 winnaars beloond met een bronzen, zilveren of gouden award. Ook was er een extra vakgenoten prijs die werd toegekend aan een van de acht genomineerde projecten. De vijf categorieën waren:
Een extra vakgenoten prijs werd toegekend aan DEMCON nymus 3D met VR data visualization for cancer research.
Een overzicht van de Dutch VR Awards winnaars is te vinden via deze link.
Virtual en Augmented Reality zijn inmiddels uitgegroeid tot technieken die in toenemende mate standaard worden ingezet voor simulaties, trainingen, validering en design. Enkele highlights uit het lezingenprogramma zijn de keynotes verzorgd door: