De reportage van BOOS over de seksuele intimidatie van vrouwelijke kandidaten bij The Voice, heeft de afgelopen weken heel wat los gemaakt. Nog steeds zien we dagelijks berichten over het seksueel overschrijdende gedrag. In de politiek, de voetballerij en organisaties. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg… En laten we duidelijk zijn: seksuele intimidatie is een absoluut ontoelaatbaar gedrag. Daarom is het goed dat er veel aandacht aangegeven wordt. Hoe erg het ook is, goed dat er meer meldingen zijn en komen. Het maakt landelijk en bij bedrijven een discussie los. Op grond van de berichtgeving kunnen we alleen maar concluderen dat er in veel situaties sprake was van macht, macht, macht… Dat in combinatie met een angst- en zwijgcultuur. Kortom, een zeer onveilige situatie op de werkvloer voor vrouwen.
Getallen liegen er niet om. Uit onderzoeken blijkt dat 30% van de werkende vrouwen wel eens te maken heeft gehad met een fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. 61% van de werkende vrouwen heeft te maken gehad met seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden, sissen of ander vervelend, seksueel getint taalgebruik en 24% van de vrouwen heeft te maken gehad met seksuele intimidatie via e-mails, appjes, enz.
Ook binnen de Nederlandse bedrijven is er sprake van seksuele intimidatie van vrouwen.. Om slechts de vrouwen vervolgens op te roepen dat te melden, is veel te kort door de bocht en te makkelijk. Er zal sprake moeten zijn van een cultuurverandering. We moeten met elkaar opnieuw leren wat ‘normaal’ is. Opnieuw leren de grenzen van de ander te respecteren. Opnieuw leren om anderen erop aan te spreken, als wij zien dat diegene over de grenzen van een ander heen gaat. Niet wegkijken als er sprake is grensoverschrijdend gedrag! Niet oproepen dat vrouwen het moeten melden, maar gaan werken aan de cultuur en ons gedrag.
Als we ons teveel focussen op de seksuele intimidatie van vrouwen, dan laten we teveel onbenoemd. Bijvoorbeeld de seksuele intimidatie van mannen. Uit onderzoeken is immers allang gebleken dat er ook mannelijke slachtoffers zijn. En als we dan toch met de sociale veiligheid binnen de bedrijven bezig zijn, laten we dan gelijk ook aandacht geven aan de andere aspecten van sociale onveiligheid. Wat te denken van intimidatie, de structurele te hoge of te lage werkdruk, de veiligheid voor de LHBTI-ers in de organisatie en het fenomeen pesten. Ook op deze gebieden hebben we jaarlijks te maken met veel slachtoffers.
Kortom, men moet recht doen aan de miljoenen werkenden die hun werksituatie als onveilig ervaren. Het zou daarom goed zijn als we binnen bedrijven in een open cultuur over het onderwerp sociale veiligheid, in totaliteit, zouden kunnen spreken. De werkgever is volgens de Arbeidsomstandighedenwet artikel 3, lid 2 wettelijk verantwoordelijk voor de sociale veiligheid binnen de organisatie. Dus de grote vraag voor u zou dan ook moeten zijn: ‘Hoe veilig ervaren de werknemers hun werkomgeving?’.
Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld (IOVB) heeft daar een prachtige workshop ‘Sociale Veiligheid’ voor ontwikkeld, waarbij alle genoemde onderwerpen aan de orde komen. Bij vrouwengroepen werken IVOB i.v.m. de veilige setting met een vrouwelijke trainster en gespreksleidster.
Zij bieden bedrijven ook de mogelijkheid om met hen een DIY (Do It Yourself) pakket deze workshop zelf te organiseren. De DIY workshop bestaat uit een video, waarin het onderwerp wordt behandelt met een handleiding voor het groepsgesprek. Het bedrijf moet dan alleen voorzien in een goede gesprekleider of -leidster (eventueel de vertrouwenspersoon) om het groepsgesprek te leiden.
Ook binnen uw bedrijf kan er sprake zijn van sociale onveiligheid. Onderken het probleem en ga op korte termijn werken aan een betere sociale veiligheid binnen uw bedrijf.