Smart Industry biedt tal van mogelijkheden voor procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie Smart Industry

Woensdagmiddag 8 juli vond op het Ondernemersplein in Eindhoven de bijeenkomst “Smart Industry: Praktische mogelijkheden voor flexibel produceren en procesautomatisering in industriële bedrijven” plaats.

Naast een inleiding over Smart Industry werden de ondernemers meegenomen in de mogelijkheden om processen flexibeler en marktgerichter in te richten. De 70 deelnemende ondernemers uit diverse sectoren lieten zich ook inspireren door drie ondernemers die hun praktijkervaring deelden met collega’s.

Het belang van de menselijke factor bij veranderingen

Mark van der Linden van Wagenbouw Hapert nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen van zijn bedrijf van speciaalbouw naar meer modulair werken en klant specifiek enkelstuks produceren. Ondanks een assortiment van 1000 producten wordt er alleen geproduceerd wat verkocht is. Toepassing van de principes van lean manufacturing en van QRM hebben geleid tot een modulaire opbouw waarbij de frames foutloos gerobotiseerd gelast kunnen worden, zonder dat daar lasmallen voor nodig zijn. Voor dergelijke veranderingen is bedrijf breed commitment en draagvlak creëren de belangrijkste factor voor succes. Niet alle medewerkers kunnen daarin mee, maar dat is de consequentie van de keuzes die je maakt. Het is belangrijk je doel goed voor ogen te houden en daaraan te blijven werken.

Ook wisselende kleine series via robotisering haalbaar

Michael Vermeer van Robomotive heeft met partners enkele technieken doorontwikkeld. Hierdoor is het technisch en commercieel haalbaar geworden om met één robotinstallatie meerdere producten door elkaar heen in kleinere seriegroottes te automatiseren. Dit lukt door het inzetten de nieuwste generatie industriële robots: humanoïde robots, humanoïde adaptieve servo-grijpers, geïntegreerde 3D vision en slimme software.

Deze nieuwste ontwikkelingen worden ingezet om ook werkplekken die tot nu toe technisch en/of commercieel moeilijk te automatiseren waren, manonafhankelijk te maken met een goede terugverdientijd.

Winstgevender produceren door het productieproces beter af te stemmen op de klantbehoeften

Een veranderende markt was voor Eric Masclee van Staka aanleiding om gericht te gaan werken aan het flexibiliseren van de productie. Klanten bestelden steeds kleinere series, wilden meer op hun behoefte afgestemde producten, kortere levertijden en een hoge leverbetrouwbaarheid. Dit is de afgelopen jaren bereikt door o.a. uitbreiding van het productenpakket (van 10 naar 150), insourcing van lasersnijden en poedercoaten, ontmanteling van de robot bij de buigmachine en deze vervangen door een automatische en flexibele zwenkbuigmachine. Dit heeft geresulteerd in een levertijd van 1 week (was 3 weken), forse efficiencyverbetering (25% op de directe werk en 40% op indirect werk). Dit alles is bereikt met ongeveer 80% minder voorraad (onderhanden en gereed product). Staka is nog lang niet gereed met het veranderproces. De komende periode gaat men gericht werken aan het verder automatiseren van de processen.

Bron: Mikrocentrum.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden