Smart met kunststoffen

Vakbeurs Kunststoffen 2015

Kunststoffen 2015 zal vooral in het teken van de vernieuwing staan. De 17e editie van het belangrijkste kunststoffenevenement van de Benelux draagt niet voor niets het thema ‘Smart met kunststoffen’. Nieuwe slimme materialen en slimme mogelijkheden. De bezoeker zal heel wat wijzer huiswaarts keren dan dat hij was gekomen.

“Nee, we gaan het er niet over de Smart Industry hebben”, verzekert Els van de Ven. De kersverse beursmanager van Kunststoffen doelt op de Actieagenda die de Nederlandse overheid onlangs voor de industrie presenteerde, en Nederland moet klaarstomen voor de grote digitaliseringsgolf van de vierde industriële revolutie. “Maar ik kan niet ontkennen dat er veel raakvlakken zijn. Flexibilisering en 3D-printen? Ik zie de link wel. De robotisering van het ‘custom made’ produceren met composieten in de automotive? Helemaal in lijn met Smart Industry. Bovendien zien we ook voor wat betreft produceren met kunststoffen dat voor het behouden of zelfs terughalen van productie flexibele automatisering nodig is. Was het niet Minister Kamp zelf, die tijdens de aftrap van Smart Industry vertelde hoe Twente’s trots TenCate de textielindustrie terug gaat halen? Tegelijkertijd gaan ze maar liefst 60 procent besparen op energie, 80 procent op water en 90 procent op inkt… O sorry, nu doe ik het toch.”

Kunststof is groen

We hebben natuurlijk een punt. Het Nederlandse Smart Industry, de Belgische Factories of the Future en het slim werken met slimme materialen hebben flinke raakvlakken. Toch is er een ander belangrijk aspect van Kunststoffen 2015 dat al een beetje ter sprake kwam: vergroening. Vergroening van productie, vergroening van de keten en vergroening van producten.

“Kunststoffen hebben natuurlijk een enorm verduurzamingspotentieel. Lichtgewicht constructies bieden veel besparingen in brandstofverbruik van auto’s en vliegtuigen. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van recycling en met 3D-printen, waar je ook steeds meer slimme multi-materialen ziet, gooi je geen materiaal weg. Tegelijkertijd worden grote stappen gezet op het gebied van biocomposieten en worden ook traditionelere productieprocessen als spuitgieten slimmer en energiezuiniger. Ook al deze duurzame invalshoeken hebben op Kunststoffen 2015 hun plek.”

Vernieuwde formule

Natuurlijk blijft Kunststoffen 2015 vooral ook een ontmoetingsplek volgens beproefd Mikrocentrum recept. Niet alleen is er een podium voor materialen, ook verbindingstechnieken, matrijzen, ontwerptools en aanverwante thema’s komen ruimschoots aan bod. Er is een beursvloer met wederom 275 exposanten en er worden 3.500 gasten verwacht. Waarschijnlijk gaan ze op zoek naar de traditiegetrouwe primeurs, inspirerende lezingen of naar de juiste meet en match. Toch is er in Veldhoven ook voor wat betreft format volop vernieuwing.

Van de Ven: “Kunststoffen 2015 krijgt een echte moderne uitstraling die past bij de materialen van de toekomst. En om het slimme thema tot zijn recht te laten komen, is er een ‘smart plaza’. Wat voor slimme dingen hier te zien zijn? Het lijkt me zeer verstandig dat met eigen ogen te komen aanschouwen.”

Kunststoffen 2015 vindt op 23 en 24 september plaats in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Deelname is gratis.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden