Solidworks World 2015 toont simulatie menselijk hart

Meer dan 4500 bezoekers en exposanten bezochten het 3D-event Solidworks World 2015 van Dassault Systèmes, dat van 8 t/m 11 februari werd gehouden in het Phoenix Convention Center in Phoenix, Arizona. Een van de nieuwe producten van Solidworks is het programma Industrial Design. De applicatie versnelt het ontwerpproces met een intuïtieve cloud- based tool waarmee ingenieurs complexe organische vormen kunnen uitwerken.

Met SolidWorks Industrial Design kunnen ontwerpers complexe vormen in 3D maken en direct mechanische gegevens toevoegen zonder verandering van product- of designsoftware of omgeving. Een schets (bijvoorbeeld op een touchscreen gemaakt) kan vervolgens worden bewerkt door er een voorwerp uit de database in te plaatsen (in het geval van de foto een cilindrische staaf) en deze vervolgens te ‘strectchen’ zodat de randen van de cilinder overeenkomen met de randen van de schets. De schets kan uitgewerkt worden tot een compleet 3D-ontwerp met maten en indien gewenst ook uitgeprint worden in 3D.

Thalmic Labs, partner van Solidworks, gaf een presentatie van de MYO armband waarmee arm- en vingerbewegingen computers kunnen worden aangestuurd. Met twee van deze armbanden, die geplaatst worden onder de ellebogen, kunnen commando’s worden gegeven. De armbanden registreren spierbewegingen. In combinatie met bewegingssensoren worden de bewegingen omgezet in stuursignalen. Door te draaien met een onderarm, een vuist te maken van een hand of juist een golfbewegingen maken met je hand, kun je bijvoorbeeld voorwerpen op het scherm laten draaien, vergroten en/of verkleinen. Bij de meeste mensen zal de armband meteen functioneren.

Ideaal bij presentaties, demonstraties van 3D-tekeningen en voor spelcomputers. DJ Armin van Buuren heeft tijdens zijn show al de MYO gebruikt om hands-free effecten van zijn lichtshow aan te sturen. Bij sommige mensen zal het system zich moeten ‘ inleren’: Op commando van de computer wordt gevraagd de bewegingen een voor een te doen, zodat de computer deze gegevens juist interpreteert en opslaat.

Ook gaf Solidworks een presentatie van simulatiesoftware om de werking van het menselijk hart te zien. Het hart ‘klopt’ en kan worden gedraaid, er kunnen dwarsdoorsneden van gemaakt worden en er kunnen delen van worden verwijderd. Zo kan de werking van een kloppend hart tot in detail worden bekeken. De beweging van de spier, de werking van de kleppen en ook de volumestromen kunnen natuurgetrouw worden weergegeven. Het geeft een indrukwekkend beeld van de stand van de techniek van de simulatie. Met deze techniek is het nu mogelijk om studenten en medici te instrueren. Voorlopig wordt de techniek alleen toegepast om peacemakers te optimaliseren. In de toekomst zal het mogelijk zijn om met een scan van een patient zijn hart te visualiseren en kan de juiste behandeling worden voorbereid.

Solidworks World 2016 vindt plaats in Dallas, van 31 januari tot en met 3 februari.

Bron: Aandrijftechniek

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden