Staatssecretaris Dijkhoff bepleit een veiliger internet door meer samenwerking

Veiliger internet

Samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen is noodzakelijk voor een vrijer en veiliger internet. Dat zei staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens de opening van de jaarlijkse internationale cybersecurity conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). In aanwezigheid van ruim 900 bezoekers ging de staatssecretaris in op het belang van een vrij en veilig internet. Dijkhoff: “Een veilig en vrij internet is een harde voorwaarde voor welvaart. Daarom moeten we klaar staan om cyberdreigingen het hoofd te bieden. En dat kan alleen als we internationaal samenwerken met bedrijven, overheden en kennisinstellingen.”

Slimme coalities

Het thema van deze editie van de ONE conferentie is “Let’s get ready”. Het programma draait om het versterken van digitale weerbaarheid, zodat landen en organisaties klaar zijn om cyberdreigingen terug te dringen. Dijkhoff: “Digitale dreigingen trekken zich niets aan van landsgrenzen. Daarom moeten ook individuele landen elkaar helpen dreigingen samen terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld met specialistische responseteams.” Cruciaal daarbij is dat landen voldoende capaciteit, bijvoorbeeld in de vorm van Computer Emergency Response Teams (CERT’s) hebben en kennis delen. Cybercriminelen weten anders de kwetsbaarheden van verschillende landen te benutten, wat iedereen kan raken. “Capaciteitsopbouw en uitwisseling van kennis zijn twee van de belangrijkste onderwerpen op de internationale cyberagenda geworden. Tijdens de aanstaande Global Conference on Cyberspace en het Europees voorzitterschap van Nederland in 2016 is het dan ook een prominent thema,” aldus Dijkhoff.

50 sprekers

Tijdens de twee conferentiedagen spraken bekende namen als Jason Healey (Atlantic Council), Laura deNardis (American University), Jaya Baloo (KPN) en Katie Moussouris (HackerOne). Onderwerpen die aan bod komen zijn CERT Maturity, responsible disclosure, nieuwe technologieën, opsporing, publiek-private samenwerking, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, organisatorische aspecten van veiligheid en privacy. Er worden meer dan 900 deelnemers en 50 sprekers verwacht uit binnen- en buitenland, waaronder (inter-) nationale technisch specialisten, beleidsfunctionarissen, beslissers en wetenschappers uit publieke en private organisaties en de CERT-gemeenschap. Ook laten de acht winnaars uit het Small Business Innovation Research (SBIR) programmaprototypen zien van de ontwikkelde innovatieve producten.

GCCS

Aansluitend op de ONE conferentie vond ook de Global Conference on Cyberspace plaats op 16 en 17 april. De GCCS bespreekt op een meer strategisch niveau het thema cyberspace. Cybersecurity is één van de thema’s op de GCCS. De NCSC ONE conferentie levert vanuit de actuele technische en beleidsmatige kennis een inhoudelijke bijdrage aan de discussies op de GCCS. Parallel aan beide conferenties werd een “Cyberweek” georganiseerd op de campus van de HSD, in samenwerking met de Hague Security Delta (HSD) en de Gemeente Den Haag. Ook dit evenement biedt ruimte aan tal van initiatieven op het gebied van cybersecurity en innovatie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden