Techniekpact on Tour: De technische arbeidsmarkt heeft behoefte aan meisjes

Techniekpact: technische arbeidsmarkt zoekt meisjes en vrouwen in vmbo en mbo techniek

Op dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, komt Techniekpact on Tour naar Rotterdam voor een – in samenwerking met VHTO georganiseerde – speciale editie over meisjes en vrouwen in vmbo en mbo techniek. Zowel om kwantitatieve (de te verwachten tekorten) als om kwalitatieve (de meerwaarde van diversiteit) redenen zal de Nederlandse economie er wel bij varen als meer meisjes kiezen voor een toekomst op de technische arbeidsmarkt. Tijd dus om met elkaar door te pakken en acties te intensiveren om meer meisjes enthousiast te maken voor techniek. Minister Bussemaker van OCW heeft hiervoor een vrouwelijke ambassadeur voor het Techniekpact aangesteld. Tijdens de bijeenkomst zal deze nieuwe ambassadeur van het Techniekpact worden voorgesteld.

Tijdens het plenaire programma gaat dagvoorzitter Isolde Hallensleben in gesprek met Rachel Baan, leraar van het jaar 2015, Nancy Klomp, winnaar Femme Tech Award 2015 en de nieuwe vrouwelijke ambassadeur van het Techniekpact. Deze vrouwen vormen elk op hun hun eigen wijze een inspiratie voor de nieuwe generatie vrouwelijke technici. Daarna is het aan de aanwezigen zelf om aan de slag te gaan. Eind 2015 hebben opleidingsmanagers van technische mbo-opleidingen i.s.m. MBO Raad en VHTO de handen ineen geslagen en acties geformuleerd om meer meisjes enthousiast te maken en te houden voor een toekomst in techniek. Aan verschillende werktafels gaan de aanwezigen de aanbevelingen uitwerken tot concrete acties.

Vooraf en tijdens deze bijeenkomst vindt er op dezelfde locatie een Meidenfestival voor vmbo-meisjes plaats. Vrouwen uit technische functies en mbo-studentes zullen hen inspireren met hun praktijkverhalen en hen begeleiden bij praktische doe-opdrachten.

Over Techniekpact en de technische arbeidsmarkt

Op 13 mei 2013 hebben onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, topsectoren, regio’s en het Rijk het Nationaal Techniekpact 2020 gesloten. Dit pact is erop gericht om het tekort aan technisch personeel terug te dringen. Dat is van groot economisch belang want het belang van technologie en de behoefte aan technisch geschoold personeel groeit. Het Techniekpact verenigt de ambities uit de bestaande plannen en initiatieven, maar wil die sneller (in 2020) en met meer daadkracht realiseren.

Over VHTO

VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergoten en vrouwelijke medewerkers in deze branches te behouden. VHTO voert onderzoek uit, initieert uiteenlopende concrete projecten en voert op grote schaal voorlichtingsactiviteiten uit voor meisjes in het basisonderwijs, vmbo, havo/vwo en mbo. Vanuit de VHTO-database Spiegelbeeld doen zo’n 2.000 vrouwelijke professionals en studentes uit bèta, techniek en ict mee aan voorlichtingsactiviteiten voor meisjes in primair, voortgezet en hoger onderwijs.

Over Techniekpact On Tour

De uitvoering van de afspraken uit het Techniekpact gebeurt vooral op lokaal en regionaal niveau. Daarom gaat het Techniekpact on Tour (TOT) en reist het langs de regio’s om de technische arbeidsmarkt te ontmoeten, te inspireren, te delen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden