Themabijeenkomst Verspanen in 2020

Themabijeenkomst Verspanen in 2020

Verspanen lijkt niet weg te denken uit de hedendaagse wereld. De toekomst van verspanen is spannend en uitdagend en biedt kansen waar vandaag al aan gewerkt moet worden. Reden voor het Mikrocentrum om het eendaagse evenement Verspanen 2020 te organiseren. Dat gebeurt op 21 mei bij Tec­lab in Eindhoven.

Die dag wordt onder andere de vraag gesteld of de verspaner van de toekomst een computer is die alles met big data in de cloud kan aansturen? Zullen gereedschappen zichzelf bijsturen met behulp van geïntegreerde sensoren die vervolgens via het internet communiceren met slimme databanken zodat verspanende processen real time bijgestuurd kunnen worden?
Uiteraard kan de verspanende industrie niet zonder de vakinhoudelijke kennis van de verspaner maar daarnaast worden aspecten als robotisering, geavanceerde software en slimme machines steeds belangrijker. Bedrijven zijn genoodzaakt zich aan te passen aan kleinere seriegroottes, snellere levertijden tegen scherpe prijzen. Dit vergt een andere organisatiestructuur als ook benodigde competenties. De vakman zal steeds meer kennis moeten hebben van ICT. Dit alles vraagt ook om andere businessmodellen en investeringen in human capital. Hoe komt de verspanende industrie nog aan gekwalificeerde vakmensen en hoe waarborgt men de aanwezige kennis? Over welke competenties moet een verspaner anno 2020 beschikken? En wie neemt het stokje over? Voorafgaand aan het evenement gaan drie groepen kinderen aan de slag met een dag uit het leven van een verspaner.

Belang van ICT

Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie, zal tijdens Verspanen 2020 zijn visie geven over de rol van ICT als grote game changer. Hoe gaat Smart Industry de manier waarop producten gemaakt worden veranderen? Dagelijks wordt er gesproken over Smart Industry maar wat houdt dat in? Welke acties moeten worden uitgevoerd om de organisatie naar een hoger niveau te tillen volgens Smart Industry? John Blankendaal, directeur Brainport Industry, zal hier handen en voeten aan geven tijdens zijn presentatie op Verspanen 2020.

Toekomst

Waar liggen bij het verspanen de kansen om de concurrentiekracht te vergroten? Hoeveel tijd zou er kunnen worden gewonnen op deelgebieden als CAM-programmering, gereedschapsbeheer, automatiseren van machines, het verspanen zelf en de kwaliteitscontrole als dit alles optimaal is ingericht? Volgens de organisatie zit de kracht hem in de procesintegratie van deze deelgebieden om tot een optimaal proces te komen. Daar zit de kracht, daar is de winst te behalen en daarom moeten we organiseren. Is het Lean Manufacturing, is het Smart Industrie, is het Industrie 4.0? Het is een kwestie van organiseren.

Verspanen2020 wordt op 21 mei wordt gehouden in het Teclab aan de Frederiklaan 60a 5616 NJ Eindhoven, dat is in het gebouw van het Summa College.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden