Sneller en goedkoper een hogere kwaliteit produceren. Het was de kern van Automatica, het blijft de kern van Automatica. Wel groeit de beurs in München, die van origine het robottrefpunt voor de automotive en elektronica-industrie is, in zowel de diepte als de breedte. Een interview met beursmanager Armin Wittmann.
“Ik ben echt blij met hoe we er momenteel voor staan”, zegt een duidelijk in zijn nopjes zijnde Wittmann. En waarom zou hij dat ook niet zijn? Er zijn aanzienlijk meer vierkante meters verkocht aan aanzienlijk meer (internationale) exposanten. Zo’n 66.000 vierkante met ten opzichte van 55.000 vorig jaar. En de teller loopt gewoon door. Bovendien heeft de beurs naast het IFR in 2016 ook de VDMA aan zich weten te binden. En met de grootste machinebouwclub van Duitsland achter je, blijkt de aantrekkingskracht net weer een stukje groter. Om ook Silicon Valey spelers als Google en Amazon naar de beurs te trekken bijvoorbeeld.
Een van de robotonderwerpen die extra aandacht krijgt in de 7e editie van Automatica 2016 is de servicerobotica. “Servicerobotica is inmiddels volwassen genoeg om ook in de productie te kunnen worden ingezet”, zegt Wittmann. “We geven daarom ruim baan aan wat we deze keer Professional Service Robotics noemen. Denk aan logistieke, mobiele platformen en productieassistenten, maar ook aan schoonmaakrobots, robots voor inspectie, medische robots en robots voor de agrarische sector. Ze zijn allemaal te vinden in hal B4. En waar er in 2015 50 exposanten waren die hun servicerobots toonden, zijn dat er voor 2016 nu al meer dan 70.” Wittmann noemt ook een demopark waar bezoekers servicerobotics zelf kunnen ervaren, een gezamenlijke stand van euRobotics, Frauenhofer en SME, een ‘silicon valley’ paviljoen en ruime aandacht vanuit de EU en het SPARC project. Tot slot noemt Wittmann Startup World en de Startup Award, waar in de kinderschoenen staande bedrijven in de spotlight staan. Wittmann: “In de vorige editie waren het de startup Argo Medical Technologies en partner Yaskawa die met hun bekende ReWalk exoskelet de prijs in de wacht sleepten. Wie weet wat extra schijnwerpers dit jaar voor partnerships opleveren.”
Het zal niemand ontgaan zijndat in Duistland Industrie 4.0 een van de grote automatiseringsspeerpunten is. Ook op Automatica is er volop aandacht voor alle facetten die het industriële internet of things met zich meebrengt. Wittmann: “In München hebben we al een aantal keer met succes de kleine deelbeurs IT2Industry georganiseerd. Telkens als onderdeel van een grotere industriebeurs. In het geval van Automatica brengt IT2Industry in feite de nerd en de schroevendraaier samen. Het legt de link tussen IoT, automatisering en mechatronica. De deelbeurs is bedoelt voor CIO’s, plant managers, engineers en developers uit de automotive, electronica en metaal. En de onderwerpen die we er behandelen zijn onder andere embedded systemen en cyber physical systems, slimme industriële software, digitale infrastructuur, cloud computing en big data, cyber security en typische 4.0 services. Er zijn ongeveer 50 exposanten, maar ook zo’n 40 presentaties en roundtables over voorgenoemde onderwerpen. En omdat ook partnerpartijen als OPC en de M2M Alliance actief aan alle discussies deelnemen, is het open congres van ongekend hoog niveau.”
Natuurlijk is het niet allemaal digitaal wat de klok slaat. München blijft natuurlijk de plek bij uitstek om productierobots te zien. Alle gerenommeerde fabrikanten pakken er groot uit. De IFR houdt er gewoon zijn gebruikelijke symposium en CEO-debat. En zowel bezoekers op zoek naar een gerichte oplossing, als partijen opzoek naar strategische allianties worden op hun wenken bediend. Wittmann: “Uiteindelijk gaat Automatica nog steeds om de bottom line: goedkoper en efficiënter een hogere kwaliteit produceren. En gezien een sterke achterban in automotive, metaal en electronics – samen goed voor 70 procent van de bezoekers in 2014, spelen industriële robots hierbij een prominente rol. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er voor bezoekers uit andere sectoren niets te halen valt. In tegendeel. Voorgenoemde sectoren lopen voorop als het om robotinnovatie gaat. Het toepassen van corobots bijvoorbeeld, waarbij robot en mens zonder hek er tussen kunnen samenwerken.” WIttmann besluit dater bovendien volop ruimte is voor aanvullende automatiseringstechnologie. Aandrijftechniek, sensoren en safety bijvoorbeeld. Of een flinke dosis machinevision in hal B5.Want uiteindelijk willen ook de robotfabrikanten zelf weten wat hun ter beschikking staat om de volgende generatie robots te bouwen.
Bron: The Factory Files