De betekenis van elektrotechniek wint aan belang. Duurzaamheid; vergrijzing en langer comfortabel en veilig thuis blijven wonen; de individualisering en de behoefte aan installatieproducten op maat of het internet der dingen. Megatrends die de samenleving gaan veranderen en waarin elektrotechniek een cruciale rol speelt. Hoe? Dat laten de exposanten de bezoekers van Elektrotechniek 2015 ervaren.
Naast het contact met fabrikanten, toeleveranciers en hun producten, innovaties en diensten, wordt ook gezocht naar beleving, zo verwoordt Marcel den Haan (branchemanager Fedet) de gevoelens die bij veel bezoekers na de vorige beurs zijn blijven hangen. Daarom gooit Elektrotechniek 2015 het over een andere boeg. Centraal in het nieuwe concept staan de vier toepassingsgebieden van elektrotechniek: Woning, Industrie, Utiliteit en Energie & Infra.
Elke wereld krijgt zijn eigen plek op de beurs. Er wordt een 6 meter hoge woning gebouwd en een metershoge fabriek. Er komt een utiliteitsgebouw en zelfs een heuse windmolen met alles wat bij duurzame en slimme energie hoort. “We maken een forse beweging ten opzichte van wat we gewend zijn”, legt Marcel den Haan uit. “Hier beleeft de bezoeker wat mogelijk is met elektrotechniek.”
Het zijn de exposanten die samen met het projectteam de thema’s voor de toepassingsgebieden uitwerken en invullen. “Samen moeten we van de toepassingsgebieden een belevingsruimte maken”, vat innovatie-expert Theo Ockhuijsen de opdracht samen. Een kleine vijftig exposanten hebben die uitdaging opgepakt in een Making Off workshop.
Theo Ockhuijsen is vijf jaar geleden betrokken geweest bij het opstellen van Radar 2020, de verkenning van belangrijke toekomstontwikkelingen voor installatiebedrijven van de installatiebranche van Uneto-VNI. Onlangs is er een update verschenen. De wat Ockhuijsen noemt ‘honger naar IT’ doet de vraag naar energie de komende jaren met 20% stijgen. “Dat kunnen we alleen waarmaken door slimmer en efficiënter met energie om te gaan.”
De vervaging van vakgebieden is een andere trend. Er komen slimme gevels, met geïntegreerde energiesystemen, die aangesloten worden op gebouwbeheerssystemen. Installeren verandert door de trend van meer conceptueel en industrieel bouwen. Individualisering, onder meer gestimuleerd door 3D printen, is een andere trend die ketens op z’n kop zet. Ockhuijsen toont een zelf ontworpen zonnebril, 3D geprint in de VS en een week later bij hem thuis in Nederland bezorgd. “De rol van de designer staat onder druk, maar ook die van de handel. De klant ontwerpt zelf en bestelt direct bij de producent. Hiermee stapt de maakindustrie het digitale tijdperk binnen. We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. Kansen te over voor de elektrotechnische installatiebranche waarbij we na moeten denken over wat je morgen kunt doen om je klanten te bedienen.”
Daarom moet Elektrotechniek 2015 een belevingsevent worden, benadrukt de innovatie-expert. Concrete toepassingen in de vier werelden moeten de bezoeker inspireren. Aanzetten om zelf aan de slag te gaan met de kansen die op de sector afkomen. De exposanten hebben deze uitdaging in de workshops opgepakt. Rond het thema wonen laten ze zien hoe elektrotechniek een woonomgeving geschikt maakt voor de levensfases die ieder mens doorloopt: van vrijgezel via huisje-boompje-beestje naar een comfortabele en veilige woonomgeving voor als je zorg nodig hebt. In de industriële omgeving draait het niet alleen om machines en systemen, ook om de mens: bedieningsgemak en safety.
En smart communications: hoe krijg je relevante informatie uit je systemen, visualiseer je deze en kun je informatie omzetten in verbeteracties. “Dat gaan we tonen aan de hand van een echte productielijn”, verwoordt één van de exposanten de ambities. Utiliteit richt zich op de kantooromgeving, scholen en de zorg. ‘Het nieuwe werken en wonen’ heeft een grote invloed op de eisen die gesteld worden aan het gebouw; het moet een rendabele, productieve, veilige en flexibele omgeving bieden. Smart buildings biedt de oplossing. Een belevingsruimte waar het gebouw reageert op zijn gebruiker is de droom van een andere exposant. De groep exposanten op het thema Infra & Energie doet niet onder met hun ambities. Ze willen een kleine windmolen opbouwen die stroom levert aan een verdeelstation dat gekoppeld is aan een smart grid. “Misschien zetten we zelfs een drone in voor inspectiewerk”, aldus één van de exposanten. Een interactief fietspad is een andere ambitie.