Vakbeurs Energie 2015

Vakbeurs Energie 2015 duurzame energieopwekking en energiebesparing

Van 6 tot en met 8 oktober 2015 vindt de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Het B2B-platform richt zich op duurzame energieopwekking en energiebesparing en heeft daarbij duidelijk oog voor de verschillende bezoekersdoelgroepen. Nieuw is bijvoorbeeld de toevoeging van het platform Energie & Industrie, speciaal bedoeld voor de industriële vakbezoeker. Evenals het platform Energie & Gebouw krijgt Energie & Industrie een eigen inhoudelijk programma en aparte presentaties op de beursvloer. Op het gebied van duurzame mobiliteit kunnen bezoekers terecht op de aangrenzende vakbeurs Ecomobiel, die voorheen in Rotterdam werd georganiseerd.

Kernvragen

De Vakbeurs Energie geeft bezoekers antwoord op twee kernvragen: hoe kom ik aan mijn energie? En vervolgens: hoe zet ik deze optimaal in? Deze tweede vraag splitst zich daarbij verder uit in de toepassing bij gebouwen (Energie & Gebouw) en de toepassing in het proces (Energie & Industrie). In aanvulling op het uitgebreide aanbod van de deelnemers wordt ook een inhoudelijk programma georganiseerd.

Inkoop & opwekking

Tijdens de beurs worden alle aspecten van inkoop en opwekking belicht; van het optimaal inkopen van gas en elektriciteit tot decentraal energie opwekken door middel van zon, wind, biogas of geothermie. Elk van deze aspecten komt zowel op de beursvloer als in het inhoudelijke programma naar voren. Zo wordt in samenwerking met Bosch & Van Rijn en NWEA de 3e editie van het Wind Congres georganiseerd. Hierin staat centraal hoe de doelstellingen uit het Energieakkoord – 6.000 MW wind op land in 2020 – moeten worden behaald. Verder worden in het Solar Praktijktheater – een samenwerking met met o.a. Holland Solar – diverse cases behandeld op het gebied van zonne-energie.

Energie & Gebouw

Hoe optimaliseer je een gebouw zodat er maximaal comfort ontstaat met minimaal energieverbruik? Bij deze vraag komen tal van aspecten kijken die stuk voor stuk terug komen op de beursvloer en in het inhoudelijke programma. Binnen het platform Energie & Gebouw laten toonaangevende aanbieders innovatieve oplossingen zien, variërend van de gebouwschil tot het binnenklimaat en van verlichting tot warmwatervoorziening. Ook inhoudelijke thema’s als Esco’s, energielabels en energie coöperaties komen hierbij uitgebreid aan bod.

PassiefBouwen Event

Tijdens de Vakbeurs Energie vindt ook dit jaar het PassiefBouwen Event plaats. Passief bouwen slaat de brug tussen energieneutraal bouwen en comfortabel wonen, met slimme oplossingen en innovaties die zowel de bouwer als de bewoner ten goede komen. De samenwerking met de Stichting PassiefBouwen omvat een gericht aanbod van exposanten. In het PassiefBouwen Theater delen gerenommeerde sprekers en exposanten hun visie op projecten en producten op het gebied van passief bouwen. Hendrik Nolles van de Stichting PassiefBouwen: “Een hal vol productaanbod en gericht advies maakt passief bouwen duidelijk toonbaar”.

Nieuw: Energie & Industrie

Voor het eerst dit jaar krijgt de industriële sector op de beursvloer een eigen hal, waarbij een driedaags inhoudelijk programma wordt georganiseerd. Hiermee komt de beursorganisatie tegemoet aan de behoefte aan een breder en meer uitgebalanceerd aanbod en dito programmering. Beursmanager Wendy van de Geijn licht toe: “Energie & Industrie is een verbijzondering van de Vakbeurs Energie en heeft als doel de industriële vakbezoeker beter te kunnen informeren. Uiteraard kunnen zij wat betreft het gebouw hun hart al ophalen op de beurs. 37% van deze bezoekers gaf in 2014 echter aan dat hun primaire focus ligt op energiebesparing in het proces. Hier is nog veel te winnen en daar willen wij als organisatie graag een platform voor bieden.” De beursorganisatie werkt hierin samen met diverse brancheorganisaties waaronder FME, Stoomplatform, Platform Industriële Warmte en FedEC.

Transitie in de industrie

Hans van der Spek, Programmamanager van FME Cluster Energy: “Wij vinden het belangrijk om de industrie te inspireren om besparingen en vernieuwingen op het gebied van energie door te voeren. Dat de Vakbeurs Energie hieraan specifiek aandacht besteedt door het onderdeel Energie & Industrie, vinden wij positief. Vanuit het FME Cluster Energy helpen wij bedrijven om de kansen van de energietransitie om te zetten in business. Er zijn legio kansen. De technologische industrie biedt 1001 mogelijkheden voor een efficiënte en meer duurzame bedrijfsvoering.”

Duurzame mobiliteit

Uit de evaluaties van eerdere edities van de Vakbeurs Energie kwam naar voren dat bezoekers behoefte hadden aan meer informatie over energiebesparing op het gebied van mobiliteit en elektrische voertuigen. Het co-loceren van de vakbeurs Ecomobiel, die eerder in Rotterdam plaatsvond, is dan ook een welkome verbreding van het aanbod. Het onderwerp laadinfrastructuur heeft een prominente plaats als het gaat om een koppeling tussen de Vakbeurs Energie en Ecomobiel. ABB – Ecomobiel deelnemer van het eerste uur – is wereldmarktleider op het gebied van snelladers voor elektrische voertuigen. Daan Nap, Sales Manager Western Europe, is dit jaar een van de sprekers op Ecomobiel: “E-mobility is sterk groeiende en een belangrijke pijler voor een succesvolle energietransitie. Het biedt enorme kansen voor alle betrokkenen en een vakinhoudelijk platform zoals Ecomobiel om de laatste ontwikkelingen te delen is daarbij essentieel”. Op het programma van Ecomobiel staat op 6 oktober een themamiddag van Smart Grids Nederland gepland. Project managers Rik Luiten en Ron Visser, werkzaam bij Movares, zorgen voor de invulling van het programma van dit voorheen zelfstandig georganiseerde event op het gebied van o.a. grid performance en elektrisch rijden.

Provincie Noord-Brabant

De Provincie Noord-Brabant heeft een actieve rol op zowel de Vakbeurs Energie als Ecomobiel. Jeroen Kroonen, programmamanager Energietransitie van de provincie: “Ecomobiel is voor ons een mooi platform om ons energiebeleid en daarbinnen de samenwerking met onderwijsinstellingen en clusterorganisaties op gebied van zero emissie mobiliteit, circulaire economie (biobased) en de verbinding met duurzame energieproductie vorm te geven.” Daarnaast wil de Provincie actief inzetten op een inhoudelijk programma en (inter)nationale matchmaking samen met Duitse partners. Baden-Wurttemberg is deelnemer aan Ecomobiel. De Provincie Noord-Brabant stelt het Provinciehuis open voor de kick-off bijeenkomst voor beursdeelnemers op 1 september. Daarnaast is men gastheer van de Openingsborrel op 7 oktober.

Ga naar het event

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden