Energietekorten, prijsstijgingen en leveringsonzekerheid. Woningnood en de stikstofcrisis. Hardnekkige maatschappelijke vraagstukken, die van invloed zijn op de gehele maatschappij. Toch laat wetgeving ogenschijnlijk lang op zich wachten. En als die er dan is, lijkt handhaving in de praktijk soms lastig. Afgaand op de dagelijkse berichtgeving lijkt Nederland tot op het bot verdeeld en lijken oplossingen ver te zoeken.
Heel anders is dat beeld tijdens de Nationale Energie Week in Den Bosch. Honderden exposanten tonen duurzame oplossingen en voor de tienduizenden zakelijke bezoekers is het verbeteren van Nederland dagelijkse kost. Van emissieloos transport tot duurzame warmte. Van industriële woningbouw tot CO2-reductie in de industrie. De oplossingen zijn er. Bewezen én kostenefficiënt.
De urgentie voor het besparen en duurzaam opwekken van energie wordt groter en groter. Waar we de ambities tot dit jaar grotendeels voor ons uitschoven, is de noodzaak -mede door het stijgen van de energieprijzen- inmiddels enorm. Doorpakken is het devies. Het programma en de beursvloer van Vakbeurs Energie, één van de vier vakbeurzen tijdens de Nationale Energie Week, geven het gewenste duwtje in de rug.
Vakbeurs Energie is al sinds 2005 het ijkpunt voor professionals om de balans op te maken op het gebied van energie. De beurs speelt sinds die tijd met haar kennisprogramma en exposanten een belangrijke faciliterende rol in de energietransitie. Achttien jaar geleden ging het vooral over zonnepanelen, nu staan warmteopslag en hybride systemen centraal. Dat betekent niet dat de organisatie van de beurs niet vooruit kijkt. Integendeel, de beurs richt zich uitdrukkelijk op toekomstbestendigheid in energie.
Thema’s als vehicle to grid, energiemanagement en -opslag komen -juist nu terugleveren gezien de dalende terugleververgoedingen minder aantrekkelijk is- uitgebreider dan ooit aan bod. Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar de auto gebruiken als powerbank voor woningen of zakelijkvastgoed is dichtbij. En de oplossingen voor het optimaliseren van energieopbrengsten, slim gebruiken en slim laden staan gewoon op de Vakbeurs Energie.
De energietransitie ontwikkelt zich in rap tempo. We schakelen over van fossiele brandstoffen op duurzame vormen van energieopwekking. Elektrificatie speelt daarbij een centrale rol. En met deze transitie horen we één term steeds vaker: netcongestie, ofwel file op het elektriciteitsnet. Het huidige net is niet ontworpen op de nieuwe dynamiek in vraag en aanbod van elektriciteit.
Het gevolg? Bedrijven kunnen steeds vaker hun aansluiting niet naar wens uitbreiden of verzwaren, terugleveren is niet altijd mogelijk en soms is zelfs het afnemen van elektriciteit een probleem. Is netcongestie de rem op de energietransitie? Vakbeurs Energie voorziet bezoekers van relevante informatie én mogelijke oplossingen.
Drie van de meest vernieuwende oplossingen zijn door de organisatie van Vakbeurs Energie genomineerd voor de Innovative Energy Solutions award. Het gaat om een damwand die warmte en koude onttrekt aan water en de bodem, een schutting als geluidloze bron voor water/water warmtepompen en een nieuwe, goedkope en duurzame batterijtechnologie. Bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de award vindt plaats tijdens de vakbeurs.
Een groeiende rol lijkt weggelegd voor waterstof binnen de energietransitie. Specifiek voor dit onderwerp kunnen bezoekers terecht op de Dutch Hydrogen Days. Dinsdag 11 oktober staat in het teken van waterstof in mobiliteit: waterstof wint terrein, vooral voor zwaar transport op de weg, het spoor en in de scheepvaart. Tegenover gebruiksgemak en flexibiliteit staat de beschikbaarheid van waterstoftankstations. Waar staan we in dit proces?
Woensdag 12 november staat waterstof in de gebouwde omgeving op het programma. Waterstof is mogelijk een kosteneffectief alternatief voor warmtepompen en stadwarmte. En de distributie? Wellicht zijn de bestaande aardgasleidingen een optie? Op donderdag 13 oktober worden bezoekers meegenomen in de mogelijkheden van waterstof in een klimaatneutrale industrie in 2050.
Het programma van Vakbeurs Energie wordt mede mogelijk gemaakt door de vele kennispartners van de beurs. Onder andere RVO, NVDE, Smart Energy Nederland, TVVL, Energy Storage NL, Stichting PassiefBouwen en TKI New Gas delen hun kennis in diverse inhoudelijke programma’s Vakbeurs Energie vindt van 11 tot en met 13 oktober plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.
De Nationale Energie Week is een cluster van zakelijke netwerk-events in het kader van de energietransitie, met van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 oktober in de Brabanthallen gelijktijdig Vakbeurs Energie en de vakbeurzen PREFAB, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power – samen goed voor zo’n 400 stands en 200 expert sessies.