Van cocktail robot tot 3D-geprinte teenslipper

Robots die je favoriete cocktail shaken, op maat gemaakte 3D-geprinte teenslippers maar ook een interactieve installatie om kinderen met kanker zich in het ziekenhuis een beetje beter te laten voelen. Het zijn slechts enkele van de concrete resultaten van diverse minor-opleidingen van de TU Delft. Op donderdagmiddag 29 januari zijn ze allemaal te zien in de Exhibition of Minors bij de faculteit Industrieel Ontwerpen.

De Exhibition of Minors laat de concrete resultaten zien van vijf minors die de faculteit Industrieel Ontwerpen en de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen verzorgen. Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee de student zich, naast zijn hoofdstudierichting, kan verdiepen en verbreden. Aan de minorprojecten doen studenten van diverse disciplines mee.

Interactive environment voor kinderen met kanker

Een opvallende minor is Interactive Environments. Dit jaar werden in deze minor drie interactieve omgevingen ontworpen om zieke kinderen zich een beetje beter te laten voelen. Deze zijn ontworpen voor het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.
Een van de concepten is de Vika-installatie, deze reageert op bewegingen van personen en doet dit via panelen die kunnen draaien. De installatie reageert anders, afhankelijk van de grootte van de persoon die er langs loopt: kleine kinderen veroorzaken een groter effect dan grotere kinderen of volwassenen. Voor voorbijgangers kan het leuk zijn om te zien welk effect ze hebben op de installatie en dit kan hen een positieve boost geven. Kinderen die voor een langere periode in het ziekenhuis moeten verblijven, kunnen met de installatie spelen en kunnen proberen om steeds meer panelen te laten draaien door allerlei verschillende bewegingen te maken.
Voor het waarnemen van de lengte van mensen en hun bewegingen, worden vier Kinects in en boven de installatie gebruikt. Ook is er een ingebouwd veiligheidsmechanisme: de panelen stoppen met draaien als er een persoon dichter dan 1 meter bij de Vika-installatie komt.

James: de cocktailrobot

Een tweede interessante minor is Robotics, met als resultaat dit jaar onder meer James, de cocktailrobot. Je kunt met een app, dus draadloos, je bestelling aan hem doorgeven en hij shaket vervolgens ter plekke je favoriete cocktail. Ook is er een robot, in de vorm van een schildpadje, die een spelletje met getallen speelt met kinderen. De robot schiet, via een ware eruptie, ballen met getallen er op de lucht in. De robot legt vervolgens een eenvoudig sommetje voor, zoals: wat is drie plus negen? Het kind moet dan de ballen met de betreffende getallen (samen twaalf) in de mond van de robot leggen. Andere resultaten van deze minor: de bagagekarverzamel-robot F.E.U.T. (Fully Electronic Unit Transporter), de ‘ballenjongen-robot’ en de drone-camera voor topsporters.

Lichtgewicht teenslipper via 3D-printen

Bij de minor Advanced Prototyping zien we onder meer de flipflop ultimaker, die ter plekke een persoonlijke voetscan kan maken en op basis daarvan een lichtgewicht teenslipper kan laten fabriceren via 3D-printen. Ook zijn er ontwerpen voor opvallende sieraden en andere voorwerpen die op het lichaam gedragen kunnen worden (wearables). Hiervoor hebben de studenten de laatste weken zelf de prototypes gemaakt. Daarbij lag de focus op de samenhang tussen gebruik, productie, detaillering, persoonlijkheid van de ontwerper, rituelen en materialen. Er wordt gebruik gemaakt van digitale prototyping, 3D-scannen en 3D-printen.

Winterse omstandigheden

De minor Automotive Design gaat over het ontwerp van gemotoriseerde voertuigen in een hele brede (ook toekomstige) context. In het eindproject van deze minor, bogen teams van studenten zich over voertuigen in extreme omstandigheden (zoals in de winter of in afgelegen gebieden) en hoe hier slim mee om te gaan. In de tweede fase moesten de studenten individueel concrete, specifieke voertuigen voor deze omstandigheden ontwerpen.

Upcycling the world

Tijdens de Explore labs van de minor Sustainable Design hielden studenten zich bezig met het ontwerpen van duurzame product-dienst combinaties voor o.a. Philips, D-Exto, Fairphone en TNO. Het afgelopen half jaar hebben studenten van diverse opleidingen verschillende sustainable strategieën leren toepassen in hun case-study, dit resulteerde in producten zoals de Outdoor SolarCooker, de Philips Hue en de Upcycle lamp (onderstaand).

De Exhibition of IDE Minors is op donderdag 29 januari te zien in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen van 12 tot 17 uur aan de Landbergstraat 15 in Delft.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden