Vermogenselektronica Event

Vermogenselektronica Event voor duurzaamheid

In overleg met TU Delft en TU Eindhoven organiseerde brancheorganisatie FHI eind juni het Vermogenselektronica Event. Tijdens het congres kwam zowel de praktijk als de wetenschap aan bod. 

Energievoorzieningen en daaraan gerelateerde opwek- en transportfaciliteiten voor zowel de consument als de producent moeten steeds slimmer worden. Het gaat daarbij niet alleen om het opwekken van energie, maar ook om spanningsdippen, -pieken, -fluctuaties, -harmonischen, overspanningen en spanningsonbalans.

Complete keten

Menno Kardolus van R&D Power Research Electronics sprak over de totale energieketen. Hij ging in op motorkeuze, regelsysteem, batterij management systeem en de toekomstige ontwikkelingen met de visie voor de hybride autonome energievoorziening. Als voorbeelden noemde hij het 200 A BMS voor de accu van robotvoertuigen aan, dat gebruik maakt van een actieve balancering en een oplaadtijd heeft van 12 min. Door zijn bedrijf ontwikkelde 30 V 400 A voedingen voldoen aan IP54 en zijn bedoeld om windmolens te beschermen tegen corrosie. Een read back functie is cruciaal om optimaal te kunnen presteren.

Ying Liu van Eaton sprak over de verschillen tussen AC- en DC-beveiligingen bij hoge stromen en spanningen. Standaard wordt gebruik gemaakt van een smeltveiligheid om te voorkomen dat een elektrische schakeling schade oploopt als onverhoopt een uitzonderlijke hoge stroom gaat vloeien. Om elektronische schakelingen of individuele elektronische componenten te beschermen, worden High Speed Fuses (thyristoren, IGBT’s, GTO’s en dergelijke) ingezet.

Meten aan vermogenselektronica

Elektrische verontreinigingen op het spanningsnet leiden tot veranderingen aan de ingang en/of aan de uitgang van een apparaat. Wordt een apparaat of een component getest op het momenten dat een dergelijke verstoring optreedt, dan kan die verstoring de meting beïnvloeden.

Het is dus van belang de verontreinigingen te meten, bijvoorbeeld op de ingang van een voeding. Het testlab moet voorkomen dat ongewenste verstoringen optreden om de (test)response van het geteste apparaat te verbeteren.

Meer informatie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden