Watervisie Congres en onderzoek naar proceswaterzuivering

Watervisie Congres 18 februari in Rotterdam

Watervisie Congres – Evides Industriewater is een samenwerking gestart met Universiteit Gent, BASF, Dow en Yara aan ‘Improved’: een project om proceswaterzuiveringen te verbeteren. Een mooi voorbeeld van samenwerking in de waterketen en daar buiten.

Evides Waterbedrijf werkt samen met andere waterbedrijven, waterschappen, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen bij de verkenning van nieuwe mogelijkheden en technieken voor het zuiveren en hergebruiken van water. We bundelen onze krachten en wisselen kennis uit, zodat we watervraagstukken efficiënt kunnen aanpakken en sneller tot innovatieve oplossingen kunnen komen.

Ook voor onze industriewateractiviteiten staan innovatie en samenwerking voorop. Evides levert water aan grote industriële bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Dit gaat om water waarvan de eigenschappen worden afgestemd op de specifieke vereisten van iedere klant.

Praktijkonderzoek bij Dow, Yara en BASF

Evides Industriewater, de Universiteit Gent en negen bedrijven in het grensgebied Nederland-Vlaanderen starten begin 2016 met ‘Improved’. ‘Improved’ staat voor: Integrale Mobiele PROceswaterunit Voor een Economische Delta. Het project heeft als doel om proceswaterzuivering uit verschillende waterbronnen te onderzoeken. Proceswater wordt vaak gemaakt van (zoet) oppervlaktewater, afkomstig uit een meer of rivier. Het project Improved onderzoekt of het mogelijk is om ook andere watersoorten, zoals brak water en afvalwater, op te werken tot proceswater. Als het onderzoek slaagt, hoeft de industrie minder gebruik te maken van zoet oppervlaktewater voor productieprocessen.

Met de mobiele proceswaterunit kan de invloed van de inzet van verschillende watersoorten op het productieproces onderzocht worden, zodat de watervoorziening bij de diverse bedrijven geoptimaliseerd kan worden. Evides Industriewater heeft hier al veel ervaring in en zet deze in om te innoveren en om klanten nog beter te kunnen adviseren over waterbeheer. Voor het onderzoek wordt een mobiele infrastructuur ofwel pilotinstallatie ontworpen, gebouwd en toegepast/getest bij verschillende grote industriële waterverbruikers: Dow, Yara en BASF.

Grensoverschrijdende samenwerking

In ‘Improved’ werken de volgende organisaties samen: Universiteit Gent, BASF Antwerpen, Dow Benelux, Yara, Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water), SKIW (Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie), IEC, HZ, i-Cleantech Vlaanderen en Evides Industriewater.
Het project ontvangt een bijdrage uit het fonds van Interreg, een Europese subsidieregeling voor innovatieve en duurzame projecten die Europa sterker maken. Het project start begin 2016 en duurt drie jaar.

Tijdens het Watervisie Congres op 18 februari in de Xperience Dock in Rotterdam, ligt R&D-directeur Henk Pool van DOW Benelux onder andere dit project toe, net als de andere activiteiten die DOW Terneuzen onderneemt om zijn watervoetafdruk te beperken. Kijk hier voor meer informatie over het congres.

Ga naar het Watervisie Congres
Bron: Utilities.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden