De Metav 2016 is een tweejaarlijkse, Duitse vakbeurs voor verspanende metaalbewerking. Dit jaar onder het motto ‘Power your Business’ van 23 tot en met 27 februari 2016 wederom in Düsseldorf (D). De beurs is na de EMO, vorig najaar in Milaan (IT), het eerste internationale platform voor metaalproductietechnologie. De Metav 2016 is uitgebreid met vier nieuwe thema’s: additive manufacturing, kwaliteitscontrole, gereedschapmaken en medische technologie.
Elk thema zal tijdens de vakbeurs op de beursvloer als dusdanig herkenbaar zijn. Naast individuele exposanten zullen er ook themapaviljoens op de Metav te vinden zijn. Daarnaast zal elk thema worden gecompleteerd met een forum waar vaktechnische presentaties plaatsvinden. Het gedeelte voor additive manufacturing (AM) toont generatieve processen, materialen en dienstverlening rondom het 3D-printen. Daarmee breidt Metav het aanbod aan metaal-productietechnologieën uit. Een aantal klassieke machinebouwers die al langer exposeren op de Metav, is intussen ook actief op het gebied van 3D-printen en integreren dit proces in of op hun bestaande machines. Dit is een interessante ontwikkeling.
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van industriële meettechnologie worden tijdens de beurs in de Quality Area van de Metav 2016 gepresenteerd. Deze area biedt producenten van productiemeettechnologie een beursplatform in het noorden van Duitsland. De partners van de Metav voor dit beurssegment zijn de Fachverband Messen und Prüfen binnen de VDMA, de Deutsche Gesellschaft für Qualität DGQ, de uitgeverij Hanser Verlag en de leerstoel Fertigungsmesstechnik und Qualitätssicherung am Werkzeugmaschinenlabor (WZL) van de RWTH Aachen (D). Het forum in het kader van de Quality Area wordt door WZL georganiseerd. Er zal worden gediscussieerd over de mogelijkheden om de industriële meettechnologie effectief met het productieproces te verbinden.
Eveneens nieuw op de Metav is de Moulding Area. Deze staat in het teken van het gereedschapmaken (stempels, matrijzen en mallen). Er worden gereedschappen voor verschillende productieprocessen getoond. Aanbieders van CAD/CAM-systemen, die sowieso al op Metav vertegenwoordigd waren, presenteren hun oplossingen nu ook voor construeren, berekenen en simulaties van vormgevende gereedschappen. Uit enquêtes is gebleken dat vrijwel iedere vijfde bezoeker geïnteresseerd is in het gereedschapmaken. Met het Verband Deutscher Industriedesigner, een van de partners van de Moulding Area, is er nu ook een gesprekspartner voor de productontwikkeling aanwezig. Ook present is de brancheorganisatie Werkzeugbau van de VDMA.
Gestart als ‘Metal meets Medical’, een deel-tentoonstelling tijdens de Metav 2010, is de medische technologie nu als de Medical Area een vast onderdeel van de Metav. Partners hiervoor zijn de Arbeitsgemeinschaft Medizin Technik van de VDMA, het cluster MedizinTechnik NRW, het natuurwetenschappelijk en medisch instituut van de Universiteit Tübingen (NMI) en het Nederlandse industriecluster Brainport Industries. De beursthema’s die aan bod komen, zijn o.a. gecombineerde bewerking frezen en draaien, hogesnelheidsbewerkingen, verspanen van moeilijk bewerkbare materialen, de productie van implantaten, CAD/CAM-processen voor medische producten en de vervaardiging van chirurgische instrumenten.