Wereldwijde energietransitie biedt volop kansen voor Nederlandse technologische industrie

Kansen voor Nederlandse technologische industrie

Het wereldwijde energiesysteem is in transitie. De belangwekkende ontwikkelingen, zoals de sterk toegenomen aandacht voor duurzame energiebronnen, bieden enorme kansen voor de Nederlandse technologische industrie. “Kansen zijn er meer dan volop. Maar die kunnen we alleen verzilveren als de randvoorwaarden in orde zijn.” Dat zei FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink bij de opening van de internationale energiebeurs PowerGen 2015 in Amsterdam.

De Nederlandse technologische industrie heeft talloze innovaties beschikbaar die bijdragen aan een schoon, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem. Volgens Dezentjé kunnen die innovaties alleen optimaal worden benut als er aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. Zo noemt zij de noodzaak voor een Europees level playing field voor alle technologie. Dezentjé: “Nog steeds zijn er obstakels voor innovaties om de markt te betreden. Neem de opslag van energie, waar de huidige wet- en regelgeving in Nederland niet op is aangepast. Daar moet iets aan gedaan worden.”

Krachtenbundeling

De FME-voorzitter benadrukte ook het grote belang van een integrale benadering van de energietransitie. “We denken nog teveel in kokertjes van elektriciteit, gas of warmte. Juist door de conversie van de ene naar de andere energiedrager kunnen we een flexibeler en betrouwbaarder energiesysteem bouwen. Binnen FME werken we hier aan door slimme krachtenbundeling in het FME Cluster Energy.”

In dit kader heeft FME een rapport uitgegeven: de FME Insights Energy – Transition energy system offers opportunities for Dutch technological industry. Dit rapport geeft een goed beeld van de belangrijkste energiethema’s, de ontwikkelingen van de internationale energiemarkt en van de kansen die die markt biedt. De FME Insights is beschikbaar voor FME-leden. Voor meer informatie: www.fme.nl/energy.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE EVENTS!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden